John van der Kreke

JOHN VAN DER KREKE (1956)

In eigen woorden…

PROFIEL – IVLO® ERVARINGSDESKUNDIGE

Huidige functie: Gepensioneerd. Voorheen: Operations Manager bij Hexion

Wie ben ik

Een positief ingesteld persoon. Samen met Marian genietend van onze kinderen met hun gezinnen.Totaal hebben we zes dochters (vier van Marian en twee van mij), met aanhang en vijf kleinkinderen.Kortom genoeg om over te praten, verhuizen, klussen en – het belangrijkste- veel vertier mee te hebben, maar ook bij te staan indien dit gewenst is.Als geboren Rotterdammers wonen wij nog steeds in de regio, in Geervliet. Een rustig dorp met geweldige buren kijkend over de weilanden met in de verte de Shell schoorstenen waar mijn roots liggen. Daarnaast verblijven we veelal in ons chalet in Beekbergen op de Veluwe, waar mijn liefde voor de natuur tot uitdrukking komt in lange boswandelingen.

Werkervaring

Tijdens mijn opleiding voor chemisch analist, overgestapt naar Shell waar mijn carrière begon als proces operator. Bij Shell heb ik alle kansen gekregen om binnen operations bijna alle functies te vervullen op diverse plants binnen Shell Pernis, zoals shift supervisor, stopleider, productionengineer, plant manager, e.d.De laatste vijf jaar van mijn loopbaan heb ik mij gespecialiseerd in LEAN. Shell had inmiddels diverse productie eenheden in de wereld overgedaan o.a. aan wat nu Hexion is. De afdeling waar ik werkzaam was had als taak ‘continue verbeteren’ wat bestond uit het implementeren van diverse technieken om continue te verbeteren op alle niveaus. In het LEAN Management Instituut in Zeist, werd ik opgeleid tot LEAN professional en daarna werden wij regelmatig Europees ingezet als ondersteuning van programma’s. Het laatste werkjaar (2019) heb ik nog een jaar in Barbastro (Spanje) gewoond en gewerkt als operations manager, mede om een managementsysteem op te zetten. Denk hierbij aan meeting structuren, sturen op KPI’s, 5Why , 5S uitrollen, e.d. Hier kwam natuurlijk change management om de hoek kijken en leiding geven nieuwe stijl. Het was een prachtige ervaring en we hebben er vele vrienden aan overgehouden. Ja Marian ook, mede door haar kookkunsten.

Wat je van mij zou kunnen leren

Met name op het vlak van de do’s en don’ts als je nieuw binnenkomt als leidinggevende. Wat wil het bedrijf van je en wat wil je zelf ? Het allerbelangrijkste is hoe de teamleden erin zitten en hoe je daaraan kan bijdragen. Wat willen zij zelf, waar zitten ze mee, welke ideeën hebben ze, weten ze wat het bedrijf van hen verwacht ?

Leiding geven is meer en meer een coachende rol geworden, hier horen technieken bij.Iedereen kan deze technieken oefenen en aanleren. En natuurlijk mag je van mij ook alles vragen over LEAN , hetgeen je zeker als leidinggevende zal helpen.

Vragen waarop ik dieper kan ingaan, zijn o.a.:

1. In hoeverre speelt wet- en regelgeving een rol? Welke wetten moet je zéker kennen als leidinggevende?
2. Hoe bewaar je een goede balans tussen uitvoerende werkzaamheden en je leidinggevende taken? Waar ligt die balans ongeveer? 80/20?
3. Tegenwoordig wordt anders leiding gegeven dan vroeger. Welke trends zie je? Welke competenties zullen in de toekomst van leidinggevenden worden gevraagd? Welke vind je zelf het belangrijkst en waarom?
4. Welke tips heb je voor al wat meer ervaren leidinggevenden?
5. Hoe ga je als leidinggevende om met werktevredenheidsonderzoeken? Leer je daarvan? Wat bijvoorbeeld?
6. Hoe belangrijk zijn gemotiveerde medewerkers voor jou? Heb je als leidinggevende grip op die motivatie? Welke tips heb je?

Onderwerpen die we ook kunnen bespreken:

1. Zorg voor Veiligheid als leidinggevende
2. Coachen vanuit een leidinggevende rol
3. Motiveren
4. Zorg voor ontwikkeling zelf en medewerkers
5. Leidinggeven aan innovatie en creativiteit
6. Initiëren van verandering ter verbetering