MICHÈL KOPPENAAL (1964)

In eigen woorden…

PROFIEL – IVLO® OPRICHTER

Huidige functie: Oprichter, algemeen directeur en trainer bij IVLO Instituut voor Leiderschapsopvolging & Ontwikkeling

 
Wie ben ik

Allereerst ben ik vader van twee kinderen en levenspartner van Yvonne Poortman, de medeoprichter van IVLO. We wonen in Alphen aan den Rijn, maar werken door het hele land. Yvonne houdt zich voornamelijk bezig met zaken achter de schermen en ik word enthousiast van de samenwerking met opdrachtgevers, deelnemers en collega’s. Privé fotografeer ik graag, breng ik veel tijd door met familie en vrienden en kijk ik met plezier arthouse films. Een wandeling of terrasje op zijn tijd voor mooie gesprekken ga ik ook niet uit de weg. 

Ook werk is belangrijk voor me. Wanneer je je lekker in het werk voelt, straal je dat ook privé uit: “Enthousiast op het werk, enthousiast thuis” is mijn motto. Uit ervaring weet ik hoe enthousiasmerend mensgericht leiderschap kan zijn, dus als ik dat soort leiderschap bij anderen kan stimuleren, dan draag ik daar graag mijn steentje aan bij. Sinds november 2021 doe ik dit via het Instituut voor Leiderschapsopvolging & Ontwikkeling (IVLO), daarvoor al 25 jaar bij diverse andere organisaties.

 
Werkervaring

Ooit begonnen als operator in de Proces-industrie ben ik de laatste zevenentwintig jaar volledig werkzaam geweest als managementconsultant, trainer en opleidingskundige rond leiderschap-, cultuur- en teamontwikkeling. Eerst vijf jaar voor Shell Nederland BV, daarna zes jaar Internationaal vanuit Shell International plc en de laatste veertien jaar voor zowel grote als kleine bedrijven vanuit VAPRO BV in Nederland en België. Hiervoor studeerde ik onder ander Technische Bedrijfskunde, Psychologie en Opleidingskunde. Op mijn LinkedIn staat een uitgebreider overzicht.

Eind 2021 maakte ik de stap naar zelfstandig ondernemerschap om mij flexibel, kostenefficiënt en volledig op een win-win te kunnen richten voor zowel mijn opdrachtgevers als mezelf, zonder tussenliggende belanghebbenden. Bovendien zag ik dat beginnend leidinggevenden veel beter voorbereid moeten worden op een leidinggevende functie willen bepaalde problemen in aansturing en bedrijfsvoering voorkomen worden. Er wordt mijns inziens nog te vaak en te veel traditioneel opgeleid, terwijl een dynamische markt nu en in de toekomst om effectievere methoden vraagt. Via IVLO kan ik deze nu volop bieden. 

"Michèl Koppenaal is voor mij een oracel op het gebied van leiderschap geworden. Ik heb hem leren kennen tijdens de leergang "Operationeel Management & Persoonlijk Leiderschap. Zijn persoonlijke en integere benadering spreekt mij zeer aan.
Op iedere gestelde vraag heeft hij, door zijn grote kennis en ervaring, altijd een passend antwoord.
Zelfs na de leergang kan ik nog met mijn vragen terecht".
Peter Vogel
Energy Desk Supervisor - AVR
"Michel is een zeer ervaren trainer en coach op het gebied van persoonlijk leiderschap. Tijdens mijn ZKM traject als coach is hij snel tot de kern gekomen, heeft mij effectief aangezet tot zelfreflectie en geconfronteerd op een integere manier. Hij heeft mij in beweging gezet.
Als hoofdtrainer van de leergang Operationeel Management en Persoonlijk Leiderschap stimuleert hij het leren van de deelnemers en maakt gebruik van de weerstand om de deelnemers te laten leren. Hij behandelt de leerstof vanuit meerdere perspectieven en kan zeer goed verbinden met andere onderwerpen. Begeleidt de groepsprocessen adequaat en pleegt succesvolle interventies. Een trainer die werkelijk mensen laat groeien".
René Brinkman
R&D Projectmanager Hydrogen
"Michel is een meester op het gebied van leiderschap en zijn kennis en vooral inzicht op het gebied van HRD is fabuleus. Hij kan geweldig met individuen en groepen omgaan en weet door zijn arsenaal aan methodes voor vrijwel alle situaties een flexibele oplossing te vinden en mensen mee te krijgen. Ik heb veel van hem geleerd, maar buiten dat is het een bijzonder plezierige en integere collega om mee samen te werken".
Kees Noort
Directeur Buro Noort: WordPress Development