Michel van den Akker

MICHEL VAN DEN AKKER (1959)

In eigen woorden…

PROFIEL – IVLO® TRAINER

Huidige functie: Interimmanager, consultant, trainer en coach (Persoonlijk) Leiderschap & Teamontwikkeling

Wie ben ik

Ik ben Michel van den Akker, geboren in 1959 en een fervent mountainbiker. Vrijwel wekelijks kun je mij ergens in Nederland op een mountainbikeparcours aantreffen. In de grote vakanties mag ik graag een lange afstand fietstocht maken, bijvoorbeeld naar de Middellandse Zee of de Pyreneeën. Ik ben altijd op zoek naar weer een nieuwe uitdaging. Met mijn daktent op de auto gemonteerd, rijd ik zo naar Schotland of de Noorse fjorden om daar door de bergen te trekken en de natuur ‘op te snuiven’. Ik ben een doe-het-zelver en heb mijn schuur als werkplaats ingericht. Momenteel probeer ik het lassen onder de knie te krijgen! Ik hou van techniek en vind het leuk apparaten die defect zijn te repareren. Ik lees veel technische publicaties, daarnaast vind ik hedendaagse geschiedenis machtig interessant. Dance en trance zijn mijn favoriete muzieksoorten.

Werkervaring

Ik heb eerst 35 jaar gewerkt als beroepsofficier bij de Koninklijke Marine; een geweldig bedrijf waarin ik meer dan 15 verschillende (leidinggevende) functies heb mogen vervullen. Als jong officier begin je natuurlijk met overzichtelijke klussen en stuur je een beperkt aantal medewerkers aan. Je leert van je beginnersfouten en naarmate je groeit, worden zaken complexer en omvangrijker. Om je een idee te geven: ik heb o.a. gewerkt als teamleider, hoofd van een ploegendienst, projectmanager, programmamanager, innovatiemanager, stafadviseur, hoofd van een opleiding, hoofd van een afdeling beleidsevaluaties en audits, programmamanager talentontwikkeling en diverse malen als manager van ICT-bedrijven in omvang variërend van 250 tot 1000 FTE. Cultuurverandering, proces- en kwaliteitsverbetering, versteviging van de samenwerking, teambuilding, maar ook reorganisaties en overleg met medezeggenschap en vakbonden waren daarbij vaak terugkerende elementen.

Na mijn militaire loopbaan ben ik drie jaar als zelfstandig coach verbonden geweest aan een franchiseorganisatie, gespecialiseerd in effectief werken. Als trainer en coach heb ik functionarissen gecoacht op alle denkbare niveaus binnen diverse organisaties waaronder: zorginstellingen, bouwbedrijven, productiebedrijven, softwarebedrijven, laboratoria, rijksoverheid, provincie, gemeenten, ICT-bedrijven, marketing- en communicatiebureaus, middelbaar en hoger onderwijs, universiteiten enz. In deze periode heb ik ook een opleiding tot stress en burn-out coach gevolgd. Aansluitend heb ik de franchiseorganisatie als een van de twee directeuren gedurende twee jaar mogen leiden.

Inmiddels werk ik ook als zelfstandig consultant en begeleid ik MKB-bedrijven bij het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen. Momenteel voer ik een grote opdracht uit bij Defensie als Projectleider Uitrol & Educatie. 

Wat je van mij zou kunnen leren

Je wordt of bent inmiddels leidinggevende, je weet nog niet alles, je bent nog niet zeker van je zaak, er komt van alles op je af, maar ja: ‘jij bent er van’. Hoe pak je dat aan? Mijn antwoord luidt: ga het gewoon doen! Leidinggeven gaat met vallen en opstaan en daar is niks mis mee. Ik leer je werken onder tijdsdruk, met schaarse materiële middelen, personele tekorten en lastige opdrachten. Ik leer je denken in oplossingen in plaats van problemen. Ik leer je ‘nee’ zeggen tegen je baas en of je medewerkers als iets echt niet kan. Je gaat leiding geven op basis van transparantie, zonder verborgen agenda’s. Eerlijkheid, loyaliteit, doorzettingsvermogen, aanpakken en ‘make it happen’ zijn voor mij belangrijke kernwaarden die ik je graag wil meegeven.

Ik laat je de voordelen van constituerend leiderschap zien: benut de kennis van je medewerkers, zet ze in hun kracht en ze bereiken de mooiste resultaten, niet omdat het moet maar omdat ze het zelf willen en ook op de momenten dat jij als leidinggevende niet aanwezig bent. Dat betekent ook dat je als leidinggevende zorgt voor duidelijke en haalbare opdrachten. Werk op basis van vertrouwen én maak goede afspraken.

Sta pal voor je medewerkers: credits zijn voor hen, zaken die minder goed gaan zijn voor jouw rekening. Fouten maken hoort erbij, net als het feit dat je daarover eerlijk bent. En vergeet vooral je humor niet!

Eigen training

Zelfmanagement: tijd zat!
Tijd kun je niet managen, je kunt wel jezelf managen en je schaarse tijd besteden aan de zaken die er écht toe doen. Wat is jouw corebusiness? Hoeveel tijd wil je besteden aan de hoofdaandachtsgebieden van jouw functie? Wanneer werk je waar en waaraan? Moet jouw deur altijd open staan voor iedereen of maak je daar afspraken over. Doe je alles zelf of delegeer je? Hoe zorg je er voor dat jouw agenda niet overstroomt met overleggen. Moet je eigenlijk wel ja zeggen op elk vergaderverzoek? Hoe zorg je er voor dat je niet voortdurend tegen een deadline werkt? Wil je (thuis) blijven overwerken omdat je binnen je reguliere arbeidsuren er niet doorheen komt? Elke dag een lege inbox, hoe doe je dat?

Na afloop van deze training heb je overzicht en regie op je eigen werk en behoort overwerk (nagenoeg) tot het verleden.

Management Drives leiderschapsprofiel voor individuen en groepen

Wat voor leider ben jij? Wat zijn jouw belangrijkste drijfveren? Word je gedreven door een sterke behoefte aan harmonie of structuur, of is het voor jou het resultaat dat telt? Ben je onderzoekend ingesteld en bezie je een probleem bij voorkeur vanuit diverse invalshoeken of werk je vanuit je intuïtie. Hoe kan je jouw drijfveren zo goed mogelijk inzetten om je doelen te bereiken. Hoe ga je om met anderen die hele andere drijfveren hebben; drijfveren die wellicht in jouw allergie zitten. Waar zitten jouw blinde vlekken en wie in jouw omgeving kan je behulpzaam zijn. Welke gedrag vertoon je als je onder druk komt te staan, kan je ook voor ander gedrag kiezen?

Met een ManagementDrives profiel krijg je inzicht in je kracht, valkuilen en allergieën.

"De trainingen hebben erg geholpen om efficiënter te werken en meer de focus op de kerntaken te leggen. Michel was daarbij de beste trainer die je je kunt wensen: deskundig, flexibel en uitermate goed in staat om in te spelen op de situatie zoals die is. Michel weet in korte tijd echt verschil te maken".
Nynke Gerritsma
Rector bij Kwadrant Scholengroep
"Wat een eye opener! Na deze training ervaar ik meer rust. Ik heb nu ook het gevoel mijn werk weer pro-actief te kunnen aanpakken.
Tijdens de individuele uren wees Michel mij bovendien op mijn valkuilen. Hij heeft de vaardigheid die binnen zeer korte tijd te benoemen, zodat we ze samen direct konden aanpakken. En dit op een manier die mij aansprak door zijn rust, humor, betrokkenheid en inlevingsvermogen.
De training is een must voor iedereen die worstelt met een te volle agenda en een overlopende mailbox".
Jolanda Donker
Docent & teamleider St. Gregorius College
"Net de cursus organiseren afgerond met Michel van den Akker als coach.

Wat een goede cursus!
Mijn inbox van de mail stond vol met honderden mails. De belangrijke mails zaten tussen de grote hoop en soms vergat ik een belangrijke mail op te pakken. Ook werden mijn mail en mijn agenda werden niet samen gebruikt. Daarentegen was mijn agenda bijna niet gevuld terwijl ik wel de hele dag druk was.

Na de cursus heb ik een nagenoeg lege inbox, heb ik een speciale map voor de belangrijke mails met actiepunten en wordt mijn agenda gebruikt om de belangrijke actiepunten te kunnen monitoren. En worden er kleuren gebruikt om de verschillende acties te kunne duiden. Als er nu medewerkers aan mijn deur komen met vragen kan ik middels de agenda laten zien wanneer ik tijd heb ipv gelijk helpen en de werkzaamheden waar ik mee bezig was laten liggen.

Het grote voordeel is dat het rust geeft in mijn hoofd, elke mail zie/lees ik maar 1 keer en monitoren van deadlines gebeurt via de agenda.

Zeker een aanrader deze cursus".
Ronald Verhoef
Project Controller