Patricia Damvelt (1965)

In eigen woorden…

PROFIEL – IVLO® ERVARINGSDESKUNDIGE

Huidige functie: HR-Manager

 

Wie ben ik

Opgegroeid in Sittard, heb ik na de middelbare school de Tolken- en Vertalersopleiding in Brussel gevolgd waar ik modern Grieks en Engels heb gestudeerd. Na mijn studie heb ik eerst een aantal jaren in Griekenland gewoond en gewerkt. Ik kwam er echter al snel achter dat functies als vertaler of tolk vrij individueel zijn, terwijl ik het juist erg leuk vind om met mensen en met teams te werken.

Weer in Nederland, ben ik aan de slag gegaan op het Chemelot terrein in Geleen en gestart met een opleiding Human Resources. Na verscheidene HR-functies, vervul ik momenteel de functie van HR Manager bij één van de bedrijven op Chemelot.

Inmiddels woon ik alweer heel wat jaren in Limburg, samen met mijn man Peter en onze zoon Remco van 18. Samen hebben we veel over de wereld gereisd, waarbij de mensen en culturen die we hebben mogen leren kennen en de mooie natuurgebieden waar we hebben rondgetrokken een onuitwisbare indruk op ons hebben achtergelaten.

Werkervaring

Al snel nadat ik op Chemelot was gestart, ben ik Human Resources te gaan studeren. Ik was erg enthousiast: de veelzijdigheid van het vakgebied sprak en spreekt me enorm aan, en werken met mensen is geen dag hetzelfde. Ik doorliep vrij snel een aantal HR-functies.  Tijdens de periode van de studie gecombineerd met de verschillende functies binnen HR merkte ik dat de inhoud me vrij makkelijk afging, maar dat de persoonlijke ontwikkeling die nodig was om verdere stappen te maken me meer energie kostte. Ik realiseerde me toen dat managers en medewerkers vaak wel inhoud krijgen aangereikt, maar dat tools (blijven) aanbieden voor persoonlijke ontwikkeling minstens zo belangrijk is.

Nu als HR manager zorg ik er met mijn team voor dat de HR processen binnen ons bedrijf goed verlopen, en spelen we in op de vele veranderingen in de brede HR-wereld. Processen onder andere op het gebied van  opleiding en ontwikkeling, verzuimmanagement, performance management, werving & selectie. Waar ik echter de meeste energie van krijg en de meeste toegevoegde waarde in ervaar, is het sparren en het adviseren van het management over hun rol, over de ontwikkeling van henzelf en hun teams, over stimuleren en motiveren van medewerkers, en over verandermanagement.

Wat je van mij zou kunnen leren 

Waar ik met jou over kan sparren en waar ik je tips over kan geven zijn enerzijds alle HR gerelateerde aspecten van je functie als leidinggevende: zoals het begeleiden van verzuim in al zijn aspecten, het voeren van lastige gesprekken of performance etc.

Verder kan ik mijn ervaringen met je delen over ontwikkeling van medewerkers en teams binnen onze organisatie.  Hoe je jouw medewerkers kunt stimuleren en motiveren en je team naar een hoger plan kunt tillen. En hoe je kunt omgaan met je ‘sandwichpositie’ – je positie als manager met aan de ene kant jouw team en aan de andere kant het hogere management.  Of over aspecten rondom verandermanagement: initiëren van, draagvlak creëren voor en doorvoeren van veranderingen.

Vragen waarover we het kunnen hebben

1. Met welke andere afdelingen heb je in jouw rol het meest te maken? Zie je hier spanningsvelden qua belangen?

2. Hoe ga je effectief om met verschillende persoonlijkheden in je werkomgeving? En hoe voorkom je dat je mensen in hokjes plaatst?

3. Hoe ga je om met ziekteverzuim? Op welke signalen let je? Hoe voorkom je ongezonde stress voor voor jezelf en anderen? 

4. Hoe ga je om met jouw sandwich-positie: aan de ene kant moet je je medewerkers motiveren aan de andere kant jouw eigen leidinggevenden tevreden houden. Hoe breng je lastige boodschappen die bedacht zijn door het management? Wat doe je als je daar zelf niet achter staat?

5. Tegenwoordig wordt anders leiding gegeven dan vroeger. Welke trends zie je? Welke competenties zullen in de toekomst van leidinggevenden worden gevraagd? Welke vind je zelf het belangrijkst en waarom?

6. Hoe voer je functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken? Wat zijn jouw tips om dit motiverend te doen?