YVONNE VALKENBURG (1959)

In eigen woorden…

PROFIEL – IVLO® TRAINER

Huidige functie: Senior Trainer & Persoonlijke Coach

Wie ben ik

In mijn jeugd had ik 3 pijlers “Wat ik later wilde worden als ik later groot ben”fotografe (dat werd mijn hobby) actrice (dat heb ik tot mijn 40ste gedaan) en psychologe,trainer/persoonlijke coach, zo werk ik alweer de laatste 20 jaar. Ik ben en blijf gefascineerd door de vraag “Wat maakt dat mensen doen wat ze doen?” En, wat kan ik voor ze betekenen om het gedrag effectiever te maken en hun welbevinden te vergroten? Ik vind het leven boeiend juist vanwege alle groei en ontwikkelingen. In 2021 ben ik begonnen aan een studie positieve psychologie. Ik geniet ervan!

Verder vind je mij vaak in de bioscoop, het theater en als het even kan: in de Middellandse Zee!

Werkervaring

Op mijn 40ste ben ik begonnen als trainer bij Shell. Drie jaar: coachend leidinggeven en coachend samenwerken. Vervolgens heb ik mij aangesloten bij een consultancybureau voor wie ik 10 jaar bij de KLM heb gewerkt als trainer in leiding geven. Tevens hebben we een groot transitieproject begeleid bij de afdeling “engineering and maintenance”.In 2002 ben ik mijn eigen bureau gestart: Coaching à la Carte. Bij bureau Innova heb ik veelvuldig gewerkt, ook in de rol van assessor voor het Ministerie van Justitie. Vanaf 2013 werk ik tevens in de zorg. De programma’s die ik heb ontworpen en uitgevoerd hebben als thema: “Effectieve en empatische patientenconsultatie”. Zowel voor de oogartsen, de paramedicy en het balie personeel. Uiteraard heb ik ook de nodige opleidingen gevolgd: NLP (Eclectisch Instituut), Burnout coach (CSR Centrum), Train de trainer ( Goedbloed&Partners) en Positieve psychologie (Civas). Ik ontvang op mijn kantoor veel coachees voor 1 op 1 coaching.

Wat je van mij zou kunnen leren

Mijn kernthema is: toename van effectieve eigenheid (persoonlijk leiderschap) via inzichten en communicatieve vaardigheden, opdat je leiding kan geven aan jezelf en anderen. Uiteraard werk ik altijd op maat: jij speelt de hoofdrol binnen ons werk!

Trainingen en Workshops die ik geef

Naast het begeleiden van de leermodules binnen IVLO® opvolgingstrajecten, en maatgerichte trainingen op verzoek van de klant, verzorg ik leertrajecten en workshops rond de volgende thema’s:

1. SPIEGELOOG

Ik loop een middag met u mee en vervolgens schrijf ik mijn bevindingen in een assessmentverslag. Zowel gedrag waarmee u de gewenste resultaten behaalt, als gedrag dat verbetering behoeft wordt uitgebreid beschreven. Heel waardevol aan de start of aan het einde van een leertraject.

2. GROUPTHINK (GROEPSDENKEN)

Hoe kan het dat de knappe koppen van de NASA, ingenieurs en management, op 28 januari 1986 het ruimteschip de Challenger lanceerden onder zeer slechte weersomstandigheden, waarvan overduidelijk was dat deze binnen enkele minuten zou ontploffen, voor het oog van de hele wereld?

Een van de meest bestudeerde aspecten van het functioneren van organisaties is de groepsbesluitvorming, waarschijnlijk omdat geen proces zo vatbaar is voor mislukkingen als dit. De reden is, en dat is een essentieel kenmerk: het blijft mensenwerk.

In dit programma maken we kennis met onderliggende psychologische processen die een succesvolle groepsbeslissing kunnen maken of breken.

De getoonde fragmenten analyseren en bespreken de acht specifieke kenmerken van groepsgedrag die werden gedefinieerd door de beroemde psycholoog Dr. Irving Janis, die objectief, kritisch denken in de weg kunnen staan.

We keren terug naar de besprekingen die vooraf gingen aan de beslissing om de lancering van de Challenger toch door te kunnen laten gaan.

3. EMPATHIE KAN JE LEREN

In mijn visie wordt de wereld mooier en beter als mensen met meer empathie elkaar benaderen.

Als laatste: ik verheug me op onze kennismaking!

Hartelijke groeten,Yvonne Valkenburg

"Een aantal jaren geleden heb ik Yvonne ontmoet in haar rol als coach/trainer van oogartsen. Sindsdien hebben we collegae paramedici en balie/telefonie gecoacht en getraind in persoonlijk leiderschap, individuele coaching, groepswerk, klantgerichtheid en meer.
Steeds heb ik een uitzonderlijk gedreven Yvonne gezien. Enthousiasme, aanpakkend en doorpakkend. De omgeving meenemend naar nieuwe vormen van feedback en inzichten. Soms leidt dit tot intense emoties of persoonlijke confrontaties bij de trainee maar waarin Yvonne een adequate mentale ondersteuner blijkt. Dit maakt dat het altijd veilig leren is bij Yvonne, gekoppeld aan de spontane gesprekken met ruimte voor kwinkslagen en humor".
Jarno Koren
Regiomanager Eye-scan
"Yvonne heeft mij een onmisbaar pakket levenswijsheid vol nieuwe inzichten, kennis en inspiratie gegeven. Ik zou dit iedereen toewensen bij de zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling en levensgeluk.
Daarnaast beschikt Yvonne over een rijke lijst van persoonlijke competenties:

- empatisch, aandachtig
- praktisch / niet zweverig
- een boeiende en beeldende verhalen vertelster
- professioneel, bevlogen
- indringend, betrokken
- duidelijk, niet belerend
- charismatisch, charmant
- creatief
- optimistisch, bemoedigend, hoopvol
- relativerend, humorvol

Dankjewel Yvonne!"
Amber Franssen
Owner & Creative Director Art at Truman Amsterdam
"Ik heb Yvonne leren kennen gedurende mijn coaching traject als vestigingsmanager van de polikliniek oogheelkunde binnen het ziekenhuis.
Als coach weet zij na een kort intake gesprek een profiel te schetsen van mij als persoon en als mijn rol in mijn functievolwassenheid.
In een periode van 16 weken en 8 bijeenkomsten hebben wij een traject doorlopen waarin korte uitleg van de theorie en vooral het oefenen in de praktijk in persoonlijke sessies van 2 uur veel bereikt. Met name in mijn persoonlijke effectiviteit, een van mijn grootste wensen.
De theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk en wat mij erg aanspreekt in de samenwerking met Yvonne is de persoonlijke touch! Het delen van ervaringen en vooral het aanreiken van mogelijke opties en dit oefenen in de praktijk hebben mij tot een effectieve manager gemaakt.

Een echte aanrader als je bereid bent om zelf in de spiegel te kijken!"
Femke Kuipers-Ladan
Verenigingsmanager en Organisatie assistent bij Het Branche Bureau