Leergang Leiderschap

Paul was al ruim twee jaar eerstelijns leidinggevende toen ik hem in mijn groep deelnemers verwelkomde. We startten een eenjarige leergang leergang leiderschap en samen met nog acht anderen was dit zijn eerste training in leidinggeven. Vrijwel iedereen verzuchtte: “Dit traject had ik jaren eerder moeten krijgen, dat had me een hoop ellende bespaard.”

Ellende

Uiteraard vroeg ik door: “Welke ellende?” Paul: “Toen ik nog in mijn team werkte blonk ik uit, ik was gemotiveerd, leergierig, ervaren, kende het werkproces van voor tot achter, geen detail ging aan me voorbij. Problemen waren er om op te lossen en daar was ik goed in. Daarom vroegen ze me de rol van Gerard over te nemen. Gerard ging met pensioen. Ja, een geweldige kans voor mij natuurlijk. Wie wil geen teamleider zijn?

Al een maand nadat ik het hoorde nam ik het stokje over. Doordat Gerard zijn verlofdagen opnam kon hij me maar vijf dagen inwerken. Negentig procent heb ik zelf moeten uitvinden. Ze gooiden me gewoon in het diepe. Vanaf dat moment werd het worstelen voor me.

Ik was nog altijd leergierig, dus ondanks dat ik geen lezer ben verslond ik het ene managementboek na het andere. Ik keek talloze TED Talks, was altijd bereikbaar, maar kon niet loslaten, niet delegeren, voelde me overal verantwoordelijk voor en dook nog altijd in de details, maakte werkdagen van twaalf uur en zelfs in de weekends liet het werk me niet los. Ik had het gevoel dat ik tegen de stroom in zwom. Ik was totaal niet voorbereid op wat er allemaal op me af kwam in deze functie. Leidinggeven is een totaal ander vak!

Ik werd kribbig thuis, kortaf op het werk, maar naar HR en mijn afdelingschef verbloemde ik dat. Ik wilde niet falen, niet afgaan. Ik moest mijn teamleden motiveren, maar bereikte het tegenovergestelde. Ze testten mij uit, verweten mij fouten uit het verleden, vonden me leuker als collega dan als teamleider. Ze praatten over me achter mijn rug.

Op een bepaald moment trok ik het bijna niet meer. Ik nam mijn sores mee naar huis en werd daar ook niet echt de leukste echtgenoot en vader zal ik maar zeggen. Dit traject geeft me weer een beetje hoop. Ik hoop dat ik de handvatten krijg die ik twee jaar terug al had moeten hebben.”

Aanbevelingen

Na Paul volgden de anderen met soortgelijke verhalen. De aanbevelingen die zij gaven, en in latere leertrajecten nog vele anderen:

  • De voorbereiding op een eerstelijns leidinggevende functie moet veel eerder en beter
  • Een gebruikelijk twee- tot vierdaagse training is ruim onvoldoende, hoe goed de training ook, er moeten veel meer bijeenkomsten zijn. Liever kort en vaak, dan lang en zelden
  • Zo’n leer- of opvolgingstraject moet aanvangen vóór je leidinggevende bent en voortduren in je gehele eerste jaar als leidinggevende
  • Gedurende dit traject moet je bij een onafhankelijke coach kunnen aankloppen wanneer nodig

We namen de aanbevelingen ter harte. Het IVLO® opvolgingstraject voor eerstelijns leidinggevenden kwam eruit voort. 

Michèl Koppenaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *