Wat is teamontwikkeling? De definitie en de grootste voordelen.

Deze bijdrage gaat over teamontwikkeling. Wat is het en wat zijn de voordelen van teamontwikkeling. Waarom zou ik hierin investeren?

Teamontwikkeling

Teams en teamwerk binnen een organisatie zijn de hoeksteen Op een team moeten worden gebouwd. Organisatiedoelen worden door teams en teamwerk omgezet in echte resultaten. Teamontwikkeling houdt in dat je met en van elkaar leert om hierin steeds beter te worden. Net als sportteams eigenlijk. Die trainen veelvuldig met elkaar. Meerdere keren per week. Teams in organisaties minder, dus moeten trainingen voor hen driedubbel zo effectief zijn wil je blijvend betere resultaten zien.

Teamontwikkeling is trainen, oefenen, scenario’s uitspelen en als team op verschillende vlakken veranderen en sterker worden. Sterker op basis van nieuwe inzichten, oog voor elkaars drijfveren, kwaliteiten, voorkeuren, capaciteiten, competenties en zelfs onhebbelijkheden.   

Vier factoren

Het Instituut voor Leiderschapsopvolging & Ontwikkeling (IVLO) richt zich op leiderschapsontwikkeling.  Ook binnen teams. In onze optiek is iedereen binnen een team een leider. Dit in elkaar (h)erkennen en benutten is ons streven.

Vier factoren spelen een rol in teamontwikkeling. De eerste: een gezamenlijke FOCUS. Het is belangrijk dat je als team een antwoord formuleert op de vragen ‘waar staan wij voor?’, ‘waar moeten we ons (extra) op focussen?’ en ‘hoe gaat het op dit moment?’. Het is belangrijk om als team af en toe even te reflecteren op dit soort vragen. ‘Wat is onze teamambitie?’ Nog zo een.

De tweede factor is: de KWALITEIT van onderlinge werkrelaties. Je gaat hier na of iedereen elkaar met respect behandeld, of er naar elkaar wordt geluisterd, iedereen elkaar durft aan te spreken op gedrag, of de sfeer goed is in het team en of ieders kwaliteiten optimaal benut worden en of de teamleden elkaar vleugels geven of juist (onbewust) belemmeren of tegenwerken.

De derde factor is: ORGANISATIE. Hoe is de samenwerking binnen het team georganiseerd? Is er binnen het team genoeg ruimte om zelf problemen aan te pakken en resultaten te verbeteren? Vindt synergie plaats (1+1=3), doet het ene teamlid bepaalde zaken met tegenzin waar een ander juist enthousiast van zou worden? Voelt iedereen in het team zich verantwoordelijk voor het gezamenlijke resultaat? Krijgt het team voldoende ruimte voor zelfsturing?

De laatste factor is: continu VERBETEREN. Hierbij moet je als team nagaan of er op dit moment slim gewerkt wordt, of er een grotere klantgerichtheid is én of er wordt geleerd van fouten en missers. Ook worden de overige drie factoren hier regelmatig tegen het licht gehouden. Het bovenstaande is echt niet zoveel anders als wat binnen teamsporten ook gedaan wordt. Alleen daar meerdere keren per week en hoe vaak bij u?

Grootste voordelen

Vaker bij teamontwikkeling stilstaan biedt vele voordelen ten opzichte van dit niet doen. Een optimaal samenwerkend team kan problemen oplossen waarin de individuele teamleden van datzelfde team niet slagen. Resultaten wijzen dit uit. Bovendien neemt de positieve sfeer toe. Er onstaat namelijk (h)erkenning voor elkaar als teamlid en voor elkaars professionele en persoonlijke kwaliteiten. En dat geeft vleugels. Dit is ook niet anders dan bij sportteams. Teamontwikkeling ondersteunt een verdere professionele en persoonlijke ontwikkeling van de teamleden, waardoor ze nog beter presteren en nog lekkerder in hun vel zitten. Teamleden in een optimaal functionerend team zijn enthousiast op het werk en komen enthousiast thuis. Wij noemen dit binnen het Instituut voor Leiderschapsopvolging en Ontwikkeling (IVLO) een vijf-maal-win: een win voor de organisatie, een win voor de medewerker zelf, een win voor de collega’s, een win voor het thuisfront en een win voor de klant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *