Praktijksituatie

B. was nu een jaar teamleider en gaf leiding aan drie meewerkend teamleiders en totaal twaalf operators. Op papier. In werkelijkheid had hij te maken met twee langdurig zieken, twee zeer beperkt inzetbare operators in opleiding en een meewerkend teamleider die vijftig procent van zijn tijd aan een verbeterproject moest wijden, los van de productie.

“In theorie heb ik vijftien man in de ploeg, maar in de praktijk meestal maar negen volledig inzetbare krachten. Er is ook altijd wel iemand met verlof, dat hou je niet tegen. Net als mensen die weleens kortdurend ziek zijn, dan zijn we met acht. Maar de productie is er niet minder door. Boven en bij planning rekenen ze gewoon met vijftien.”

In mijn hoofd telde ik snel met hem mee: vijftien min twee langdurig zieken is dertien. Dertien min twee niet volledig inzetbare operators in opleiding is elf. De meewerkend teamleider die vijftig procent van de tijd op projecten zit maakt tien. Iemand met verlof is negen en daarbovenop af en toe een kortdurende zieke brengt het totaal inderdaad op acht. Niet altijd, maar “meestal”.

“Ik ben nu een jaar teamleider, maar heb het gevoel dat ik dit niet lang meer volhoud zo.” We voerden een intakegesprek voor een interne training voor teamleiders, die hij samen met nog vier van zijn collega’s bij ons ging volgen. Er viel een stilte en hij keek me aan, duidelijk inschattend of hij me in vertrouwen zou nemen of niet. Toen: “Privé loopt het ook niet lekker”.

Twee van de overige teamleiders hadden een soortgelijk verhaal, zonder de privé problemen, een vierde maakte zich niet zo druk, die ‘hoefde’ nog maar anderhalf jaar en de vijfde leek alles prima onder controle te hebben. Energiek: “Ja, het is wel druk maar dan vliegt de tijd tenminste. Thuis gaat de knop om, dan denk ik niet aan hier.”

Naar nu bleek 9% ziekteverzuim, een relatief hoog personeelsverloop, drie teamleiders die wankelen, één teamleider die zijn dagen tot aan zijn pensioen aftelt en één prima donna. De prima donna waarnaar mijn opdrachtgevende productiemanager graag wijst: “Die zie ik nog wel snel doorgroeien. Slimme vent, doet bedrijfskunde, wil zelf ook doorgroeien, die houden we niet lang meer hier”.

“En jij?” Vroeg ik. “Wat zijn jouw plannen?” Zonder blikken of blozen: “Ik zit hier ad interim, mogelijk dat ik nog drie maanden bijteken, maar dan hop ik ook weer verder, waarom vraag je dat?”

“Omdat ik denk dat er iets meer nodig is dan je teamleiders naar een training sturen, wil je de genoemde doelen halen en de boel hier netjes achterlaten”. Ik had zijn aandacht: “Vertel.”

Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk werd ‘een training voor de teamleiders’ een traject voor het hele managementteam, waarin we systemische patronen in de organisatie onder de loep namen, evenals kpi’s en communicatiestructuren. Het traject voor de teamleiders sloten we daarop aan met zowel gezamenlijke sessies als individuele coaching om hen vooral ook overeind te houden voor nu en de toekomst. Stresshantering en preventie ziekteverzuim, mede door slimmer werken, kreeg aandacht mede dankzij de grote betrokkenheid van HR.

De meewerkend teamleiders doorliepen een traject, afzonderlijk en deels met hun teamleiders samen, en na enige tijd betrokken we zelfs de medewerkers om pro-activiteit onder hen te bevorderen. Een operator in opleiding, die men wilde ontslaan omdat hij niet voldeed, bleef binnenboord. Door betere begeleiding bleek hij juist uitstekend te voldoen. Er werd meer gecoacht op zelfstandigheid en zelfsturend leren kreeg een boost. De sfeer werd meer ontspannen, er werd weer gelachen en ‘de dingen’ liepen soepeler. Uiteraard gingen er nog altijd dingen fout, maar dat voelde minder zwaar en ijlde minder lang na.

Kortom, we losten problemen op die met louter een losse training voor teamleiders nooit waren opgelost.

En dit is nog maar één van onze mooie trajecten van het afgelopen jaar. Met dank aan onze altijd goed meedenkende opdrachtgevers, die zich ook geen knollen voor citroenen meer laten verkopen. Een groep die gelukkig ook steeds verder groeit.

Ik wens een ieder die dit leest fijne feestdagen en een fantastisch begin van 2024!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *