TOEKOMSTBESTENDIG MAATWERK

TOEKOMSTBESTENDIG MAATWERK

Het boeiende aan louter maatwerk is dat geen enkele training, workshop of leertraject hetzelfde is. Ieder bedrijf is anders, elke afdeling heeft eigen kenmerken en ook de mensen die er werken hebben zo allemaal hun eigen sterktes en uitdagingen. En steeds meer bedrijven zijn maar wat blij dat wij daarop inspelen. 

Veel van de bedrijven die ons benaderen zitten niet meer te wachten op een “one size fits all” aanpak, op standaardtrainingen met voor iedereen dezelfde inhoud, of je nou bij een bank werkt of in de productie. 

Bedrijven die training en opleiding serieus nemen willen steeds vaker resultaten zien, ander gedrag. Op hun beurt willen deelnemers hun kostbare tijd zinvol benutten en het geleerde meteen in de praktijk brengen. Ook zij willen resultaten zien, werkdagen zijn al druk genoeg.

Maatwerktrainingen op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling vragen echter wel wat van de trainer. Een opleiding didactiek, onderwijskunde of opleidingskunde volstaat al lang niet meer. Het helpt enorm wanneer de maatwerktrainer zelf behoorlijk wat vlieguren maakte in de praktijk. Als deze zelf “met zijn poten in de modder” heeft gestaan, zelf jarenlang het werken in ploegendiensten heeft ervaren, ondervond wat teamdynamieken met je doen, en de impact van zowel een effectieve als destructieve leidinggevende heeft meegemaakt. Een grote plus is als hij in een dynamische organisatie een tijd zélf leidinggaf – of nog altijd geeft. Zo’n iemand weet waarover hij* praat, al moet hij er altijd voor waken zijn ervaringen op nieuwe situaties te projecteren en beducht zijn op processen van overdracht en tegenoverdracht. 

Het maatwerk trainerschap vraagt niet alleen om praktische vlieguren, maar ook om theoretische kennis. Het helpt enorm wanneer de maatwerktrainer op het gebied van leidinggeven naast een schat aan ervaring aanzienlijke kennis heeft op het gebied van changemanagement, psychologie, opleidings- en bedrijfskunde. Binnen IVLO zijn we er best trots op dat we aan al deze eisen voldoen.

Zoals een hoogleraar twintig jaar geleden alweer tegen me zei: het helpt wanneer je tien jaar voorloopt op je opdrachtgever. Gelukkig zijn mijn opdrachtgevers ook niet op hun achterhoofd gevallen en lopen de meeste van hen ook behoorlijk voor. Nu helpt het wanneer je met elkaar op één lijn zit. Nederland werd de afgelopen twintig jaar tenslotte steeds slimmer, ook opdrachtgevers. Mede daarom trappen steeds meer opdracht gevende managers niet langer in de “one size fits all” aanpak.

En mede daarom weten we elkaar gelukkig steeds vaker te vinden.

IVLO LEERVERSNELLERS

*waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij’ of ‘hun’ gelezen worden. Dit omwille van de leesbaarheid.

#leiderschap #leiderschapsontwikkeling #maatwerk #opleiden #training #IVLO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *